Food.

Halloj!! Har inte varit så flitig på att blogga senaste veckan för att jag har varit så upptagen med mycket annat. Praktik, inlämning, planering, familj och fästman haha. Men jag bjuder i alla fall på bildregn av matbilder från veckan som gått 😁


3 böner eller 5 böner?

Jag har fått en fråga om varför shiamuslimer kan be 5 böner vid 3 tillfällen medan man i Mekka ber 5 böner vid 5 tillfällen. Det är helt rätt att be 5 böner vid 5 olika tillfällen men det är inte fel att kombinera det så att man ber 5 böner men vid 3 tillfällen istället. Detta för att underlätta för vår Ummah. Mashallah så barmhärtig Allah är. Detta är vad jag visste sedan tidigare. Men jag ville inte uttala mig om något på bloggen innan jag hade källor och referenser. Jag är inte ute efter att söka olikheter mellan de två grenarna utan tvärtom, jag vill visa vilka likheter vi egentligen har för att föra oss närmare varandra. Därför ville jag ha källor från sunnitiska lärda. Jag frågade en person som tidigare har skrivit om detta och det här var hans svar:

De sunnitiska rättsskolorna (fiqh) - med undantag för Hanafi skolan - tillåter kombinationen av de obligatoriska bönerna (al-jam 'bayn al-salatayn) vid regn, resa, rädsla eller andra nödsituationer. I Hanafi rättsskolan är det förbjudet att kombinera de dagliga bönerna när som helst med undantag av bönerna vid Al-Muzdalifa och under Hajj. I Maliki, Shafi'i och Hanbali rättskolorna är alla överens om tillåtligheten av att kombinera böner när man reser, men har olika åsikter på andra orsaker. Ja'fari shi’iterna anger att man kan kombinera böner utan någon särskild anledning.

Imam Fakhr al-Din al-Razi, den berömda sunni muslimska Koran kommentatorn skrev om citerade versen (kapitel 17, vers 78):

 "Om vi tolkar mörkret (ghasaq) som den tid då mörkret först uppträder då hänvisar termen ghasaq till början av Maghrib. Baserat på detta nämns tre tidpunkter i versen: ’Middagstid, i början av Maghrib och tidpunkten för Fajr ". Detta kräver att mitt på dagen är tiden för Zuhr och 'Asr, denna period delas mellan dessa två böner. Tiden för början av Maghrib är perioden för Maghrib och ’Isha så denna tid delas också mellan dessa två böner. Detta fordrar kombineringen mellan Zuhr och 'Asr och mellan Maghrib och' Isha vid alla tillfällen. Det finns dock bevis som indikerar att kombinering av böner då man är hemma utan någon ursäkt är inte tillåtet. Detta leder till uppfattningen att kombinera bönerna tillåts när man är på resande fot eller när det är regnar etc. "   [Fakhr al-Din al-Razi, al-Tafsir al-Kabir, vol. 5, sid. 428]

Det är uppenbart att tidpunkterna för de obligatoriska bönerna endast är tre: 1) Tiden för de två obligatoriska bönerna Zuhr (middag) och ’Asr (eftermiddag), som delas mellan de två. 2) Tiden för två obligatoriska bönerna Maghrib (kväll) och ’Isha (natt), som också delas mellan de två. 3) Tiden för Fajr (morgon) bönen som är specifik för den.

Kombinerade Profeten (S) sina böner?

 Ibn 'Abbas rapporterade att Allahs Sändebud (fred vare med honom) observerades utföra i Medina sju (rak'ah) och åtta (rak'ah), dvs. han kombinerade middag (Zuhr) och eftermiddags (`Asr) bönen (åtta rak'ah) och skymningen (Maghrib) och natt ('Isha') böner (sju rak'ah).
 [Sahih al-Bukhari (engelsk översättning), 1 volym, Bok 10, Nummer 537, Sahih (engelsk översättning) Muslim, Kitab al-Salat, Bok 4, kapitel 100 Kombination av böner när man är bosatt, hadith nr. 1522]

Men var det inte pga resa, rädsla eller regn?
Många traditioner från Profeten (S) indikerar tydligt att han brukade kombinera böner utan någon särskild orsak.
Profeten (S) bad i Medina medan han var bosatt där inte resande, sju och åtta (detta är en indikation till de sju Raka't för Maghrib och 'Isha' kombinerade, och de åtta Raka't för Zuhr och 'Asr tillsammans).
[Ahmad ibn Hanbal, al-Musnad, vol. 1, sidan 221]
 Profeten (S) bad Zuhr och 'Asr i kombinerat och Maghrib och Isha i kombination utan anledning för rädsla eller resor.
  [Malik ibn Anas, al-Muwatta ", vol. 1, sidan 161]

I själva verket är vi i en del traditioner även informerade om rationaliteten bakom detta utövande av Profeten (S). Det var för att underlätta för vår ummah!
 Ibn 'Abbas rapporterade att Allahs Budbärare (s) kombinerade middagsbönen med eftermiddagsbönen och solnedgången bönen med 'Isha' bönen i Medina utan att vara i ett tillstånd av fara eller regn. Och i hadithen som är befordrad av Waki (är orden):" Jag sade till Ibn 'Abbas: Vad fick honom att göra det? Han sade: Så att hans (Profetens) Ummah inte bör gå igenom (onödig) besvärlighet ".
[Sahih Muslim (engelsk översättning), Kitab al-Salat, Bok 4, kapitel 100 ”Kombination av böner när man är bosatt”, hadith nr. 1520, Sunan al-Tirmidhi, vol. 1, sid. 26]

Allahs Sändebud (s) bad middag och eftermiddags bönerna tillsammans i Medina utan att vara i ett tillstånd av rädsla eller i ett resande tillstånd. Abu Zubair sade: "Jag frågade Sa'id (en av berättarna) varför han gjorde det. Han sade: Jag frågade Ibn 'Abbas så som du frågar mig och han svarade att han (den Heliga Profeten) ville att ingen bland hans Ummah bör gå igenom (onödig) besvärlighet ".
[Sahih Muslim, engelsk översättning, Kitab al-Salat, Bok 4, kapitel 100 ”Kombination av böner när man är bosatt”, hadith nr. 1516]

Inget tyder på att det är fel att be de enskilda böner separat. Zuhr och 'Asr bönerna och Maghrib och' Isha bönerna kan antingen kombineras eller utföras separat. Denna sedvana av Profeten (S) att kombinera de två böner återspeglar dock Allahs (SWT) gudomliga nåd för att underlätta för vår ummah, och det finns goda skäl till varför det har blivit vanligt bland Shia muslimer:

 Folk är ofta upptagna med sina egna angelägenheter och har sina egna uppgifter och oroligheter, särskilt i länder där utbildningssystemet eller arbetet systemet inte är utformade för att tillgodose muslimernas krav att utföra sina dagliga böner. Vissa yrken kräver kontinuerligt långa timmars oavbrutet jobb. Därför, för bekvämlighetens skull och för att undvika att missa den andra av de två böner, så utför shia muslimerna sina två böner i ett intervall, om tidigt eller sent, så utförs de under den bestämda tiden.

 Då folk från när och fjärran samlas för att utföra en av de två bönerna, och eftersom det är tillåtet att kombinera dem så utför de dem två bönerna efter varandra i församling. På så sätt har de både utfört sina skyldigheter samt deltagit i församlingsbön (Jama'ah) och har därmed fått ökad belöning. Tänk till exempel på fredagsbönen. Man ser att tusentals sunni bröder utför fredagsbönen i tid men många av dem utför inte `Asr bönen alls och ännu färre i församling. Å andra sidan, en shia muslim som utför fredagsbönen utför alltid `Asr bönen i församling.

 Det faktum att denna sunnah i allmänhet inte antas av våra sunni bröder är en annan anledning till varför shia muslimer känner att de måste hålla den vid liv. Vi vill att våra barn, andra muslimer och eftervärlden ska veta att traditionen att kombinera Zuhr och 'Asr, och Maghrib och' Isha bönerna är tillåtet från sunnah (tradition) av den Helige Profeten (S).

Att kombinera Zuhr och `Asr bönerna, och Maghrib och 'Isha bönerna förutom att det är mer praktiskt så är det i enlighet med Koranen och tillåten enligt Sunnah av Profeten (S). Det faktum att denna väl bevisade sunnah i allmänhet inte praktiseras av våra sunni bröder gör det inte oanvändbart i våra liv. Som den berömda sunnitiska kommentatorn av Sahih Muslim, al-Nawawi, skriver:
 
När en tradition (sunnah) bekräftas giltig överges den inte bara för att några, de flesta eller alla människor överger den.
[al-Nawawi, Sharh Sahih Muslim, (Beirut, 1392 A.H.), vol. 8, p. 56]

Fatima Alzahra (AS)

Hej!!!!
Hoppas alla haft en dunderbra lördag igår! Jag och min bror spenderade den med min fästman och några från hans familj. Vi grillade, skrattade och hade kul. Nu ska jag plugga lite och sen så är det fest till minnet av Fatima Alzahras (as) födelsedag. Fatima är profetens (saw) dotter och islams kvinnliga mästarinna! Både socialt och i hemmet. Hon var en stark kvinna som kämpade för rättvisa i ett samhälle där kvinnan hade den lägsta ställningen. Därför har hennes födelsedag blivit som en symbol för kvinnans dag. Varje år hålls ett firande i sergelstorg där man delar ut över 1400 tårtbitar och rosor till hennes minne. I år blir det 1443 rosor och 1443 tårtbitar för att det var 1443 år sedan hennes födelse. Men i år hölls firandet i Malmö och det verkade verkligen vara en superhärlig stämning alhamdulillah. Det är såååå himla vackert när vi muslimer gör fina gester för att visa den sanna bilden av Islam. Den fredliga religionen. Önskar verkligen att jag hade kunnat åka ner dit.
Så jag har inga bilder som förra året men jag har en video från SVT som ni jättegärna kan titta på. Jag klistrar in länken så kan man bara klicka sig fram😊
Ha en riktigt härlig söndag! Och Glad Påsk till de som firar det. 

Italiá

Igår bjöds det på pasta på italiensk vis hos mig :). Mina föräldrar är bortresa så det är jag som har hand om matlagning haha förbereder inför wifey life om ett par månader! 
Det var enkelt och riktigt gott så det lär nog bli fler repris på denna maträtt. 
Skriver ner receptet för de som är intresserade:

Pasta
Kycklingfilé
Grön pesto
2/3 basilikakruka
Oregano
Olivolja
1 Vitlöksklyfta
Salt och peppar
2,5 dl Matlagningsgrädde 

Jag använde ögonmått så har tyvärr inga exakta mått. 
Men skär kycklingen i munsbitar och koka pastan i vatten, salt och lite olja så att den inte klibbar sig. Blanda kyckling med olivolja, två matskedar pesto och en pressad vitlöksklyfta. Stek sedan kycklingen. 
När kycklingen är färdig har du i matlagningsgrädde, basilika, peppar, salt och oregano. Ha i två till matskedar pesto och blanda såsen ordentligt. Låt den puttra i några minuter. 
Blanda sedan pastan med såsen. Det kan vara lättare att ha lite olivolja på pastan innan man blandar. Smaklig måltid!  



Hijab i vården

Hej allihop! 

Har fått många frågor angående hijab i vården och tänkte berätta lite om min erfarenhet utav det. Jag pluggar ju till logoped och under utbildningens gång får vi gå ut på praktik på olika mottagningar. Jag har varje gång haft tur med att hamna på en plats där man inte behöver byta om till landstingskläder. Men nu i veckan började jag min praktik på Danderyds sjukhus och där är man ombytt. Jag kontaktade de så fort jag fick veta var jag skulle ha praktik och talade om för de att jag är muslim och bär hijab samt att jag inte visar armarna och därför inte klär mig i kort ärm. Men som de flesta utav er vet så är regler för sjukhuskläder kort ärm över armbågen för att förhindra smitta av resistenta bakterier och annat farligt. Jag hade tidigare hört av en kompis att det finns engångsärmar som man kan ha och som man byter mellan varje patient. Så när jag kontaktade de berättade jag om dessa engångsärmar och jag skrev till de på ett trevligt och förklarande sätt. Jag hade kanske tur men min handledare var väldigt förstående och sa att självklart skulle jag kunna ha sjukhus kofta eller rock när jag inte var med patienten. Men om jag skulle göra en undersökning i behandlingsrummet så var jag tvungen ha kortärmat. Så vi kom överens om att jag skulle försöka göra så. Jag hoppades på att mina patienter var kvinnor för då är det bara kvinnor rummet. Men handledaren sa inget mer om de där engångsärmarna så jag gissade på att det var något som inte var tillgängligt. När jag kom till praktikplatsen hade de beställt speciella hijab till mig, de hade beställt koftor och de hade även beställt vita rockar. Så jag kunde gå runt på sjukhuset fullt påklädd alhamdulillah. Och jag hamnade inte i en situation där jag behövde ta av mig koftan eller rocken. Men sen i tisdags skulle jag vara med under en sväljundersökning och då skulle jag vara tvungen att ha kortärmat och just då kom min handledare med två stora buntar engångsärmar!! Jag tyckte det var så snällt av de att de hade lagt det på minnet och faktist beställt såna till mig trots att jag egentligen bara var en praktikant som är där tillfälligt. Jag kunde alhamdulillah behålla min anständiga klädseln även inom vården och inget kunde stoppa mig från att gå ut i samhället och göra det jag gillar mest. Så det jag vill säga med det här är att låt inget hindra er från era drömmar och mål. Reglerna inom landstinget om klädsel när man jobbar inom vård är inte helt galna. De är faktiskt bra och är till för både patientens och vårdgivarens säkerhet. Och det finns lösningar för oss hijabisar, det finns som jag sa hijab att beställa och engångsärmar. Det ska inte vara ett problem att beställa de det är precis som att beställa resten av kläderna till alla andra som jobbar på sjukhuset. Det fäller bara att be om det på rätt sätt och förklara. Och faktist våga stå för det man vill. Så inget man behöver komplicera! Tjejer kom ihåg att vara starka, jag säger det här som påminnelse både till er och till mig själv. 

07.04.2013

Igår firade vi ett år som förlovade! För precis ett år sedan satte vi på oss ringarna alhamdulillah. Tiden går så otroligt fort och det känns nästan som igår! Dagen spenderades med min familj och min moster som är på besök från Marocko och senare på kvällen kunde jag och Hussein åka iväg och fira utan sällskap haha. Vi åkte till edsberg slott och promenerade vid vatten. Det är där vi tog våra bilder tillsammans på vigseln. Jag har lagt upp några på bloggen som ni har fått ta del av så här får ni en bild från förra året när vi satte på oss ringarna. 



M.I.A

Hej allihop! 
Här har det varit tyst va? Haha jag skrev tentan i fredags och åkte direkt hem för att hjälpa mamma. Vi hade nämligen en väldigt stor bjudning på lördagen så både fredag och lördag var vi upptagna med det. Sen idag var jag ute med Hussein. Vi åkte till stan och promenerade runt där. Jag var sugen på en en sak så vi gick runt i en timme för att leta efter stället och till slut gav vi upp och åt något annat istället haha. När jag kom hem sen var vi på besök hos en annan familj tillsammans med mina släktingar och sen på kvällen åkte vi till Max hahaha. Verkligen från ställe till ställe. 
Men imorgon är jag ledig så jag ska försöka blogga lite mer då. 
Nu är det i alla fall läggdags för min del. Godnatt på er!

Thursday

Torsdag. Dagen innan tenta. Skjut mig. Jag har inte kännt mig så nervös inför tentan men imorse insåg jag att den är imorgon och det känns som att jag inte pluggat tillräckligt. 
Så dagen ska endast spenderas med näsan i böckerna! Laddar upp med lite frukost först- blåbärs yoghurt, granola med torkad hallon, färska jordgubbar och hallon. Mums!



Sjuk.

Hello!
Vilken härlig dag det är. Tyvärr är jag förkyld, har ont i huvudet och är trött i hela kroppen så har svårt med att sätta igång och plugga eller göra något annat vettigt. Men jag har ju tenta på fredag så jag får tvinga mig själv till att fokusera. Det blir bra inshallah

Förresten! Igår var det 1 april. 
Förra året lurade jag Hussein så att han blev jätte arg så i år blev det payback för min del haha. Hans jobb har börjat med ett nytt projekt i Zambia och han lurade mig om att han ska åka ner dit på måndag och kommer vara borta i 3 veckor eller mer. Först var jag superglad för hans skull men sen började det smälta in att han skulle vara borta under en så lång tid. Snacka om att jag fick panik då! Sen flera timmar senare berättade han att det var ett aprilskämt. Hahah såå taskigt!!
Var det någon som blev lurad eller lyckades lura någon annan? 

Won't you walk with me?


"You don't have to promise me the moon or the stars, just promise you'll stay under them with me forever. 
You don't ever have to walk alone, oh you see. Oh come on, take my hand and baby won't you walk with me?"

Exquisite

Definition: Of special beauty or rare excellence.

RSS 2.0