Readers Request: Logopedprogrammet

Okej så några utav er ville veta lite om Logopedprogrammet, vilket är det jag läser på Karolinksa institutet.
Logopedprogrammet är en 4-årig utbildning (på helfart) som innefattar medicin, humaniora och psykologi.
"Logopedutbildningen omfattar fyra års heltidsstudier, 240 högskolepoäng, och leder fram till logopedexamen samt uppfyller kraven för magisterexamen med huvudämnet logopedi. Legitimation som logoped utfärdas av Socialstyrelsen." (från KI:s hemsida)

Nu kanske det finns många som kanske inte ens vet vad en logoped gör. En logoped arbetar med att främja människors kommunikationsförmåga; röstsvårigheter, talsvårigheter, språksvårigheter och sväljsvårigheter. Två utav de vanligaste patienter som träffar en logoped är barn med talsvårigheter och stroke-drabbade patienter med afasi.  Men logopeder träffar en mycket större variation av patienter i verkligheten. Allt från spädbarn till äldre som knappt kan röra på sig.
En annan intressant aspekt är den vidgade arbetsplatsen, som logoped kan man jobba på sjukhus, habiliteringscenter, skolor, privatkliniker, rehab och massa annat!
Idag är det endast läkare och logopeder som får ställa en diagnos, för logopeder gäller det dyslexi och för läkare allt annat :)

okej, nu tillbaks till utbildningen! Där studerar man logopedi, psykologi, lingvistik, fonetik och medicinska ämnen som är av betydelse för diagnostik och behandling av röst-, tal- och språkstörningar samt sväljningssvårigheter.
Utbildningen är även varvad med praktik speciellt för de senare åren. Den ges vid Karolinska institutet, Uppsala universitet (på våren), Linköping universitet och Göteborg universitet.  Dessa är de jag vet om men jag har för mig att umeå och Lund också har logopedprogrammet. I karolinska så är det Campus Huddinge som gäller och antagning sker varje höst. När man studerat färdigt så får man en Logopedexamen och en magisterexamen i Logopedi. Man måste dock till Socialstyrelsen för att få legitimation och bli leg. Logoped och kan börja jobba!

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=10558&l=sv

Hoppas att det klarnar för en del nu och om ni har fler frågor så ask away!
...Och ursäkta att jag skrev en bok ;)
 
 


Kommentarer
Sanna

Heeeej !! Mashallah mycket intressant linje :)
Med vilket snitt kom du ut med ?

Svar: Jag gick ut gymnasiet med 20,5 poäng :)
Sara

2012-08-11 @ 15:22:15


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Exquisite

Definition: Of special beauty or rare excellence.

RSS 2.0